Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ
------------------------------- O Iστοχώρος αυτός ------------------------------ είναι ενα ταπεινό αφιέρωμα (ένα τάμα), μια μαρτυρία προς τιμήν και δόξα των Πανμεγίστων εν-Λέσβο Αθλησάντων Νεοφανών Νεομαρτύρων Αγίων Ραφαήλ - Νικολάου και Ειρήνης ως ελάχιστο δείγμα ευγνομωσύνης για την σωτήρια επέμβαση τους και θεραπεία κατ' εξακολούθηση στενών συγγενικών μου προσώπων (α' και β' βαθμού συγγένειας) απο ανίατα κακοήθη νοσήματα)........................ -----------------------(ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ)-------------------- ------------------------------ Ο ασήμαντος ixnilatis ----------------------------

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

O Άγιος Ραφαήλ επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη (27-02-2008)


Ένα μεγάλο δώρο του Θεού δέχθηκαν ιδιαιτέρως οι πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, αλλά και όλοι οι Θρακιώτες χριστιανοί. Την Τιμία Κάρα του Αγίου Οσιομάρτυρος Ραφαήλ από την Μυτιλήνη. Από την στιγμή της αφίξεώς της μέχρι και την αναχώρησή της, από όλα όσα είδαμε, από όσα ζήσαμε, από όσα ακούσαμε, μας έκαναν να κατανοήσουμε πως το πραγματικό θαύμα που ζούμε στις μέρες μας είναι η δυνατή πίστη των ανθρώπων στον Θεό. Μιά πίστη που όταν δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί, τότε πλημμυρίζει τους ναούς και δίνει απαντήσεις σε πολλούς σύγχρονους προβληματισμούς που αφορούν την Εκκλησία και τους ανθρώπους που εσκεμμένα κινούνται και εκφράζονται εναντίον Της.

Ο Άγιος Ραφαήλ ήλθε στην Αλεξανδρούπολη για να ευχαριστήσει τους πιστούς της, που τον τιμούν ιδιαίτερα που τον σέβονται βαθιά και που τον πιστεύουν ακράδαντα.

Ο Άγιος Ραφαήλ ήλθε στον Έβρο και σωματικά με την αιμόφυρτη και πολυώδυνη, Ιερά και μαρτυρική του Κεφαλή, για να μας βοηθήσει στην πίστη, για να αναπτερώσει τις ελπίδες μας, για να μοιραστεί και να παρηγορήσει τις θλίψεις μας, για να μας ανακουφίσει από τον πόνο μας, για να θεραπεύσει τις ασθένειες των ψυχών και των σωμάτων, για να μας ενθαρρύνει, να μας στηρίξει, να μας καθοδηγήσει, να μας ενδυναμώσει, για να μας φωτίσει και κυρίως για να μας κατευθύνει δια της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, στην αγκαλιά του Θεού.

Για όλους αυτούς τους λόγους δοξάζουμε τον Θεό, ευγνωμονούμε τον Άγιο Ραφαήλ, ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας κ. Άνθιμο αλλά και όλους τους πιστούς οι οποίοι υποδέχθηκαν και προσκύνησαν τον Άγιο με υπομονή και ευλάβεια, τοποθετώντας πάνω στην Τιμία Κάρα την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα τους.

Η αγία κεφαλή ήλθε στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και φιλοξενήθηκε έως και την Δευτέρα 3 Μαρτίου στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Από νωρίς το πρωί έως και τα μεσάνυχτα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα πλήθος κόσμου προσκύνησε και τίμησε τον μεγάλο άγιο, Μάρτυρα και Ιατρό. Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως τελούσαν λειτουργίες και ακολουθίες καθημερινά, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ως φύλακας του αγίου φρουρούσε την Τιμία Κάρα κάθε βράδυ στο παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, προσευχόμενος υπέρ της σωτηρίας των ψυχών όλων μας.

Την Τρίτη 4 Μαρτίου το πρωί η Τιμία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ επισκέφθηκε για να ευλογήσει το προσωπικό της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αλεξανδρουπόλεως μετά από παράκληση του Ταξιάρχου Διευθυντού της και στη συνέχεια το Ιωακείμειο Γηροκομείο, το Νοσοκομείο, το Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός».

Οι επισκέψεις του Αγίου στο Νοσοκομείο και στα Ιδρύματα είχαν κάτι το ξεχωριστό.

Ο Άγιος βρισκόταν στο σπίτι του, ανάμεσα στους οικείους του, στην οικογένειά του, στους φίλους του, στους ομοιοπαθείς του. Και αυτό επειδή ήταν χώροι ασθενειών και πόνου, δοκιμασιών και θλίψεων, εμπειριών και αγάπης.

Ο Άγιος Ραφαήλ που γνώρισε στο ίδιο του το σώμα και τον πόνο, τις δοκιμασίες, τις θλίψεις ήρθε να δώσει το παυσίπονο φάρμακο σε όλους όσους υποφέρουν ή από ασθένειες ή από την εμπειρία των χρόνων της ζωής, και το φάρμακο αυτό είναι η αγάπη και η πίστη προς τον Θεό.

Ο Άγιος Ραφαήλ ήλθε για να πει πως ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα και πως δια των δοκιμασιών και των θλίψεων, των ασθενειών και του πόνου ο άνθρωπος οδηγείται στην αγκαλιά του Θεού που είναι και ο σκοπός της ζωής του καθενός μας.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Άγιος μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας του Έβρου όπου τον υποδέχθηκαν οι μοναχές με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ραίνοντας την Τιμία Κάρα του με τα δάκρυα των προσευχών τους. Το βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία εώς το ξημέρωμα της Τετάρτης και το μεσημέρι η Τιμία Κάρα οδικώς ταξίδεψε για το λιμάνι της Καβάλας όπου την παρέλαβε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης για να την συνοδεύσει στην Μυτιλήνη και στο Μοναστήρι των Καρυών.

Όλοι μας ζήσαμε ένα αληθινό και πανέμορφο πανηγύρι, έναν πνευματικό ξεσηκωμό, μία ζεστή ακτίνα στις παγωμένες καρδιές μας, ένα πολύχρωμο λουλούδι στο ιερό τοπίο της ψυχής μας, ένα απαλό πατρικό χάδι στην απάνθρωπη κοινωνία που ζούμε.

Ήταν αληθινά μιά πρωτόγνωρη εμπειρία που απέδειξε πως στον τόπο μας ο Θεός λατρεύεται με πίστη και οι άγιοί Του τιμώνται με ευλάβεια.

Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής

πηγή: http://www.imalex.gr/A0BA0283.el.aspx